Sjoerd van Oerd. Oftewel de sage van Ritskemooi. Iedereen die op Ameland is geweest kent deze legende. Legende. Volgens Wikipedia: ‘een episch volksverhaal met een kern van waarheid’.

Op het eiland wordt gewerkt aan een nieuw episch verhaal. Het mist echter de potentie om uit te groeien tot een legende. Het wordt namelijk wel degelijk gerealiseerd. Duurzaamheid op Ameland.

MVO. Energieneutraal. Duurzame bronnen. Termen die te en te onpas worden gebruikt. Soms gesmoord in goede bedoelingen. Soms gebruikt als loze marketingterm. Vaak als ultiem doel. Stapje voor stapje de wereld beter maken. Maar hoe doe je dat?

Op Ameland waren ze er al mee begonnen voordat het hip werd. Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven waren ze daar al zeer duurzaam bezig. Met een zonnepark, brandstofcellen, ledverlichting, elektrische bussen, hybride warmtepompen en zonneboilers.

Ze gaan echter nóg een stapje verder. Partijen die er toe doen en gemeenschappelijke belangen hebben staken de koppen bij-elkaar. We hebben het over de gemeente Ameland, Eneco, GasTerra, Hanzehogeschool Groningen/EnTranCe, Liander, Nam, Philips Lighting en TNO. Samen stelden ze het Convenant Duurzaam Ameland 3.0 op.

De ambitie is niet zuinig. Het eiland wil 15 tot 20 jaar voorlopen op de energietransitie in Nederland en op die manier een voorbeeldfunctie vervullen. Omdat Ameland een eiland is, is goed te meten wat duurzame technieken opleveren en hoe ze met elkaar kunnen samenwerken. Overzichtelijk en behapbaar.

In de kern komt het er op neer dat er een slim energienet aan wordt gelegd dat vraag en aanbod van duurzame energie lokaal op elkaar afstemt. Een zelfvoorzienend eiland in 2020! Dat is in één zin het doel.

Nu al blijkt dat er veel belangstelling is om kennis te maken met de aanpak. Geïnspireerd te raken door de ambities en het enthousiasme. Gefascineerd bekijken hoe dromen werkelijkheid worden. Door samenwerking, visie en doorzettingsvermogen.

Interesse in een kennismaking met duurzaam Ameland? Neem contact op met WadEvents!